CITYGYN
Esteettisen gynekologian edelläkävijä

LASKEUMAT

Lantion sidekudosten löystyminen voi johtua monesta asiasta. Ikääntyminen, monet synnytykset ja synnytysten aikana syntyneet vauriot saattavat löysyttää lantion alueen sidekudoksia. Kudoslöysyys saattaa aiheuttaa laskeumia. Tyypillisiä ovat virtsarakon laskeuma, peräsuolen laskeuma ja kohdunlaskeuma. Jos laskeuma ei aiheuta oireita, hoitoa ei välttämättä tarvita. Leikkausta kannattaa harkita yleensä vain, jos laskeuma aiheuttaa elämään merkittävää haittaa.

Aiheita leikkaukseen

Virtsarakon laskeuman oireita ovat alavatsan ja alalantion painontunne. Laskeutuva rakenne saattaa pullistua ulos emättimestä. Laskeuma saattaa myös aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, tai se voi hangata housuihin. Virtsaaminen saattaa olla vaikeutunut, ja virtsasuihku voi hidastua. Lisäksi virtsaamisen jälkeen voi tuntua, ettei rakko ole kunnolla tyhjentynyt. Joskus ongelmana ovat laskeumasta johtuvat toistuvat virtsatietulehdukset.

Peräsuolen laskeuma saattaa myös aiheuttaa painontunnetta. Suoli saattaa pullistua alaspäin ja tuntua epämiellyttävänä pallukkana. Ulostaminen voi vaikeutua. Myös jatkuva ummetus saattaa vaivata. Joskus saattaa joutua painamaan sormin, että ulostaminen onnistuu.

Kohdunlaskeuman oireita ovat painontunne. Oireena saattaa olla myös pullotus emättimestä, mikäli laskeuma on kookas. Kohdun laskeumia emme hoida ainakaan vielä Helsingissä tai Turussa. Leikkaukset teemme tarvittaessa sairaalassa. Voimme myös lähettää asiakkaan sairaalaan.

Konsultaatiovastaanotto

Konsultaatiossa gynekologi Lasarus Mitrofanoff haastattelee asiakkaan perinpohjin. Käymme läpi asiakkaan tavat ja tottumukset, gynekologisen sairaushistorian sekä raskaudet ja synnytykset. Gynekologi tarvitsee tiedon myös lääkityksistä ja allergioista. Haastattelun jälkeen tehdään gynekologinen tutkimus ja tarvittaessa gynekologinen ultraäänitutkimus. Samalla käsitellään myös emättimen ulkosuun ja ulkosynnytinten ulkonäköön liittyviä ajatuksia.

Lopuksi keskustellaan löydöksistä. Jos asiakas harkitsee leikkausta, gynekologi kertoo tarpeelliset tiedot niin toipumisesta kuin komplikaatioistakin. Leikkauksen tuomia hyötyjä arvioidaan suhteessa riskeihin ja toipumisvaiheen mahdolliseen epämukavuuteen. Lopuksi päätetään leikkauksesta. Joskus asiakas jää konsultaation jälkeen vielä harkintalinjalle.

Leikkaus

Virtsarakon laskeuman korjausleikkaus

Virtsarakon laskeumaleikkaus tehdään hyvin usein paikallispuudutuksessa nopean toipumisen vuoksi, mutta myös selkäydinpuudutus ja nukutus ovat mahdollisia Helsingin Cityklinikalla. Anestesian jälkeen virtsarakkoon asetetaan katetri. Emättimen virtsarakon puoleisen seinämän limakalvo avataan veitsellä pitkittäin, ja rakko palautetaan normaalille paikalleen käyttäen niin sanottuja upotusompeleita. Lopuksi iho ja limakalvo ommellaan kiinni. Kaikki leikkauksessa käytettävät ompeleet ovat sulavia.


Peräsuolen laskeuman korjausleikkaus

Peräsuolen laskeumaleikkaus tehdään hyvin usein paikallispuudutuksessa nopean toipumisen vuoksi. Myös selkäydinpuudutus ja nukutus ovat mahdollisia Helsingin Cityklinikalla.  Emättimen ulkosuun alaosasta välilihaan päin leikataan kolmiomainen ihokaistale pois, niin että sidekudoksesta muodostuva välilihakappale (perineal body) paljastuu. Emättimen takaseinää avataan veitsellä pullistuman alueelta, n. 6 - 8 senttimetrin matkalta. Alueelle laitetaan tukevat ompeleet. Mahdolliset synnytyksenaikaiset sidekudosvauriot havainnoidaan, ja välilihan sidekudos vahvistetaan ompeleilla. Lopuksi iho ja limakalvo ommellaan kiinni. Kaikki ompeleet ovat sulavia.

Klinikallamme leikkaus suoritetaan aina paikallispuudutuksessa.

Lasarus Mitrofanoffilla on vuosien kokemus kaikenlaisten laskeumaleikkausten suorittamisesta.

Leikkauksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen emättimeen jätetään harsotamponi neljän tunnin ajaksi. Asiakas jää seurantaan klinikalle 4 - 6 tunniksi. Mikäli mitään erityistä ei ilmene, asiakas pääsee seurannan jälkeen kotiin. Mukaan asiakas saa kipulääkereseptit ja tarvittaessa antibioottireseptit. Sairauslomaa kirjoitetaan kolme tai neljä viikkoa. Jälkitarkastuksesta sovitaan, samoin kuin leikkauksen jälkeisestä seurannasta.

Ensimmäiset kaksi vuorokautta voivat olla kivuliaita. Alapäässä esiintyy usein hyvin voimakasta painon ja kiristyksen tunnetta. Kipuja hallitaan ottamalla gynekologin määrämät kipulääkkeet säännöllisesti ohjeen mukaan. Laskeumaleikkauksen jälkeinen toipilasaika on hiukan pidempi kuin perineoplastiassa. Raskaiden töiden tekeminen on ehdottoman kiellettyä ensimmäisen 14 vuorokauden aikana. Erittäin suositeltavaa on myös ottaa hyvin varovaisesti kaiken kaikkiaan neljä viikkoa, ettei leikkauksen tulos huonone. Seksin harrastamisessa pidetään yleensä 6 - 8 viikon tauko. Ompeleet alkavat sulaa noin viikon tai kahden viikon päästä leikkauksesta. Ompeleiden sulamiseen liittyy usein epämiellyttävää hajua, joka on normaali vaihe toipumisprosessia.

Huolehdimme sinusta toipumisen aikana. Leikkauksen jälkeisinä päivinä soitamme sinulle tiedustellaksemme vointiasi. Ensimmäisen kolmen vuorokauden aikana voit myös soittaa milloin tahansa päivystyspalveluumme, jos sinulla on akuutteja ongelmia. Seuraavan kuukauden aikana voit soittaa meille virka-aikana (klo 9 - 16), jos sinulla on kysyttävää leikkauksesta tai toipumisesta. Päivystyspalvelun numero on 044 058 6363.

Kuukauden kuluessa leikkauksesta voit soittaa meille virka-aikaan, mieluiten klo 9-16 välillä, jos Sinulla on kysymyksiä.

Hinnastomme löydät täältä.